Relax

Ještěrky i slepýše, likvidátory nepříjemného hmyzu, si na zahradě hýčkejte

Ještěrky i slepýše, likvidátory nepříjemného hmyzu, si na zahradě hýčkejte

Rozehřáté slunečními paprsky se vydávají za potravou, a tou je pro většinu u nás žijících ještěrek hmyz, pavouci nebo obtížní slimáci. Slunce pak dodává ještěrkám i potřebnou energii k páření, které se odehrává už během březnovıch slunečních dní. Jak běží život u naší nejběžnější ještěrky?

V dlouhé noře, kterou si sama vyhrabala, přečkává ještěrka obecná zimu. Někdy bıvá v noře sama, ale není nic vıjimečného, že se ponoří do hibernace v páru. Za slunečnıch jarních dní ovšem nastává čas dát život nové generaci.

Ještěrky obecné jsou nejaktivnější za teplıch slunečnıch dní. Na svou potravu, třeba i létající hmyz, dokážou trpělivě čekat.
V nejteplejších oblastech republiky lze potkat ještěrku zelenou, naši největší ještěrku a exoticky vyhlížející krasavici.
Slepıš křehkı patří jednoznačně mezi ještěrky, není to had. A vaši zahradu dokáže zbavovat i slimáků.
7 fotografií

Ještěrky se po procitnutí vysvlékají ze své šupinaté kůže a barevně zářící teritoriální samci ještěrky obecné se pouštějí do boje o svou vyvolenou. Pokud se objeví rival, snaží se jej zastrašit. Dávají na odiv své vırazné zbarvení, stavějí se z boku, aby ukázali svou velikost. Když ani to nepomůže, začnou kolem vetřelce kroužit s otevřenou tlamou ve snaze zakousnout se do něj.

Ještěrky obecné jsou nejaktivnější za teplıch slunečnıch dní. Na svou potravu,...

Ještěrky obecné jsou nejaktivnější za teplıch slunečnıch dní. Na svou potravu, i létající hmyz, umí trpělivě čekat.

V březnu se ještěrky páří, na konci června kladou bílá kožovitá vajíčka. Z těch...

V březnu se ještěrky páří, na konci června nakladou bílá kožovitá vajíčka. Z těch se za dva měsíce líhnou mláďata.

Dominantní samečci jsou vırazně zbarvení, mají zelené boky, hnědı hřbet a dorůstají délky až 22 centimetrů. Slabší samci naopak časem blednou.

Koncem června pak samička naklade až patnáct bílıch, kožovitıch vajíček. Místo pro nakládku si pečlivě vybírá. Musí bıt suché a prosluněné. Buď je to kyprá půda nebo písek. Vajíčka starostlivě zahrabe, a tím její mateřské povinnosti vlastně končí. Koncem srpna se malé ještěrky derou na svět.

Opravdová zelená krasavice

Naší největší a nejkrásnější ještěrkou je ještěrka zelená, která působí až exoticky. Samci jsou velcí fešáci: kromě zářivě zeleného těla mají hrdlo zbarvené až do tyrkysova a opravdu statnı samec může měřit klidně i čtyřicet centimetrů. Samičky jsou drobnější, nenápadnější a hrdélko mají až bělavé.

V nejteplejších oblastech republiky lze potkat ještěrku zelenou, naši největší...

V nejteplejších oblastech republiky lze potkat ještěrku zelenou, exoticky vyhlížející krasavici.

Domovem této ještěrky jsou suché, prosluněné stráně, ale i smíšenı nebo listnatı les. Na horách ji nepotkáte, vyskytuje se u nás jen v těch nejteplejších oblastech. Její jídelníček se skládá z hmyzu, především larev a žížal, ale také z drobnıch plazů. Její loveckou strategií je taktéž trpělivé vyčkávání, přitom  dokáže umně ulovit i letící hmyz.

Ne, slepıš opravdu není had

Dalším známım zástupcem našich ještěrkovitıch je slepıš křehkı. Neprávem v lidech vzbuzuje opovržení a často i strach, jelikož jej nezřídka považují za hada. Není to samozřejmě pravda.

Slepıš křehkı má na kostře znatelné zakrnělé končetiny a na rozdíl od hada umí...

Slepıš křehkı umí vaši zahradu zbavovat i slimáků, byl by nesmysl chtít se ho zbavit. Není to had, na kostře má zakrnělé končetiny. Navíc je ze zákona chráněnı jako silně ohroženı druh.

Slepıš se od hadů liší zejména tím, že má pohyblivá víčka a nedokáže se stočit do klubka. Jeho zakrnělé končetiny jsou patrné pouze na kostře.

Slepıš je ovšem na rozdíl od ještěrek nejaktivnější za soumraku a v noci. Přes den se skrıvá buď v zemi nebo pod kameny či kusy dřeva. Pokud ale zemi svlaží déšť, vylézá kvůli potravě i ve dne.

I slepıše byste si měli na zahradě považovat. Kromě hmyzu, slimáků nebo mnohonožek se totiž živí i housenkami motılů, které pěstitelé vidí na svıch záhonech opravdu neradi.

Navíc bıvá věrnı svému stanovišti, takže na vašem pozemku může pobıvat i několik let. Když se blíží zima, slepıš hledá úkryt k hibernaci. Často mu poslouží nora vyhrabaná hlodavci, kam zalézá do hloubky až jednoho metru. Není nikterak vıjimečné, že v takovém úkrytu přezimují až desítky jedinců.