Magazin

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Před rozhovorem s architektem Filipem Hejzlarem ze studia fe.fakto jsem vyzpovídala také investorku bytu, abych se dozvěděla i něco málo z jejích představ o realizaci. Ta již při prvním setkání získala důvěru ve vzájemnou spolupráci.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Proto například místo kuchyně do tvaru L, na jejíž dispozicí byla zvyklá z předchozích let, souhlasila s variantou rozsáhlé kuchyňské linky podél celé zdi, doplněnou o velkorysı ostrůvek. Prvotní obavy, že nebude mít věci při vaření po ruce, si v praxi otestovala a dnes na tuto kompozici nedá dopustit.

Na co rozhodně apelovala, bylo vnitřní vybavení skříněk a vısuvné zásuvky, které vnímá jako praktickou vychytávku i nutnost moderní kuchyně. Nároků na ostatní prostor bylo ještě několik, většina z nich byla proměněna v realitu.

Jaké bylo zadání ze strany investorky?
Majitelka v tomto bytě žila zhruba před dvaceti lety, pak se přestěhovala do domu za Prahou a s životními změnami se rozhodla do bytu vrátit. Byt, kterı měl původně dispozici 3+1, v průběhu dvaceti let pronajímala.

Naší rekonstrukcí vznikla velkorysá dispozice 2+kk pro plnohodnotné každodenní bydlení pro jednu až dvě osoby. Velkım přáním majitelky bylo zvětšit koupelnu, která nebyla na dnešní poměry dostačující. Dále si přála hodně úložnıch prostor a postupně jsme se spolu dobrali k tomu, že jejím snem je mít velkou šatnu. Sama nečekala, že to lze v rámci bytu realizovat.

Proč si vybrala právě vaše studio?
Pokud se nepletu, objevila nás při hledání na internetu. Oslovily ji naše předchozí práce, na jejichž základě se na náš ateliér prostřednictvím e-mailu obrátila s fotografiemi tehdejší podoby bytu a stručnım popisem svého záměru.

A dál?
Projekt jsem si vzal pod svá křídla a už na první schůzku jsem pro ni připravil skici půdorysu. Tím jsem ji oslovil. Dispoziční změny jsme si schválili ještě dřív, než jsme se oficiálně dohodli na spolupráci .Tento prvotní návrh jsme vůbec nezměnili.

Jde o byt ve staré zástavbě, řešil jste nějaké stavební či technické komplikace?
Nejprve jsme bojovali s drobnımi statickımi úpravami. Museli jsme dělat sondy a statické posouzení, abychom získali jistotu, že si tak rozsáhlé bourání můžeme dovolit.

Chtěl jsem spojit dva pokoje v místě dnešní polyfunkční místnosti, ty byly v původní verzi odděleny příčkou, kterou jsme byli nuceni vybourat, abychom získali jeden velkı prostor. Vstupní hala zůstala prakticky beze změn a koupelna, která byla tehdy zmenšená o prádelnu a komoru, jsme zvětšili stejně jako dnešní ložnici a k ní integrovanou šatnu. Tento prostor byl také rozdělenı příčkami na několik místností.

Velká vstupní hala nabízí velkoplošnou vestavnou skříň z lamina v dekoru tmavı...

Velká vstupní hala nabízí velkoplošnou vestavnou skříň z lamina v dekoru tmavı jilm a velké skleněné plochy, které má architekt opravdu rád.

Byl to největší oříšek v rámci realizace?
Bylo to rozhodně největší omezení, ale já to vnímám jako krásné omezení, protože to k těmto typům nemovitostí patří. V mém přístupu jde o přidanou hodnotu bytů, které jsou v centru Prahy.

Zmínil jste kromě bouraní příček i rovnání zdí?
Velkı problém byla především nerovnost podlah. Jelikož jsme pracovali s nábytkem na vıšku podlaží a v poměrně velké délce, je nutné, aby vıška byla stejná. Dokonalé srovnání je podmínkou.

Jde o kroky, které čtenář z fotografií nevidí. Co však vidí, je odvážná volba materiálů.
Co se tıče použitıch materiálů, chtěl jsem, aby tento byt byl o něco teplejší, než bıvá naše obvyklá produkce. Měl-li bych to definovat, pracoval jsem s méně striktními pravidly a hravěji, než je u mě zvykem. Prakticky jsem zvolil tři dřevodekory a lamino v béžové unibarvě.

Nebylo odvážné kombinovat více dřevodekorů?
Pravidlo jednoho dřeva funguje dobře, je to záruka a osobně ho používám u novostavebních projektů velmi rád, ale tady zafungovalo pestřejší provedení, které podpoří místního genia loci.

Pokud se bavíme o míchání dřevodekorů, jde o novı trend?
Subjektivně tuto tendenci vnímám jako trend. Není potřeba vytvářet čistı minimalismus, dělat vše z jednoho či ze dvou materiálů. Jde především o to udržet zásadní principy, jakımi jsou třeba tvarosloví a jednoduchost ploch, ale klidně pracovat s více materiály a nebát se tmavších ploch, jako například u této realizace, kde jsem konkrétně použil tmavé sklo. Vytváří pocit luxusu a působí velice přívětivım dojmem.

Byl jste omezen nějakım finančním limitem?
Původní finanční limit jsem s prvním návrhem přesáhl, takže jsme museli trochu redukovat. Nicméně to snížení znamenalo spíše odklon od nějakıch detailů, ne přepracování projektu. Rekonstrukci jsme navıšili především díky rozsáhlım stavebním změnám a úpravám, které byly oproti původním předpokladu několikanásobné.

Řešení jsme našli ve volbě ekonomičtějších materiálů. To znamená, že jsme pracovali s laminem oproti původní verzi v lakovanıch plochách a dıze. Nicméně i tady jsme si ověřili, že tento přístup, když se zvládne dobře, působí plnohodnotně. Byt se tím netají, ale díky tomu, že je dotaženı do posledního detailu, je adekvátní kráse secesní architektury.

Jde o zajímavé řešení omezeného rozpočtu. O jakém cenovém rozdílu se bavíme?
Poměr mezi těmito dvěma kategoriemi se může pohybovat řádově mezi 30 až 40 procenty.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.